Guvernul Romaniei a modificat la finele anului 2013 regimul aplicarii TVA la incasare, prin OUG nr. 111/2013.

Astfel, incepand cu data de 1 ianuarie 2014, sistemul platii TVA la incasare devine optional, alegerea acestui sistem de plata a TVA ramanand la latitudinea agentilor economici care se incadreaza in conditiile legale pentru a putea beneficia de acest sistem.
Legiuitorul prevede faptul ca de acest sistem de plata a TVA pot beneficia numai agentii economici care indeplinesc urmatoarele conditii: sunt inregistrati ca operatori in scopuri de TVA, au realizat o cifra de afaceri sub 2,250,000 lei in anul fiscal anterior. Totusi, prin derogare de la conditiile enuntate anterior, pot opta pentru acest sistem si agentii economici nou-infiintati, daca depun notificare in acest sens catre autoritatile fiscale odata cu documentatia necesara inregistrarii ca operator in scopuri de TVA.

Cei care depasesc in cursul anului fiscal plafonul stabilit de lege pentru cifra de afaceri, vor trebui sa renunte la acest sistem chiar in cursul anului fiscal respectiv, ceilalti agenti economici - care vor considera nepotrivit pentru ei acest sistem si nici n-au depasit plafonul legal maxim stabilit pentru cifra de afaceri, vor putea renunta la acest sistem numai incepand cu anul fiscal viitor.

Urmatoarele categorii de agenti economici, nu au dreptul sa opteze pentru si sa aplice sistemul platii TVA la incasare: agentii economici care nu au domiciliul fiscal in Romania, agentii economici care devin platitori de TVA in cursul anului fiscal, agentii economici care au realizat in anul fiscal anterior o cifra de afaceri mai mare de 2,250,000 de lei si nici agentii economici care fac parte din acelasi grup fiscal.

Va reamintim faptul ca in cazul optarii pentru sistemul platii TVA la incasare, agentii economici datoreaza TVA la data incasarii partiale sau integrale a pretului marfurilor livrate sau al serviciilor prestate de catre acestia.