La data de 31 decembrie 2013, conform prevederilor Ordinului Ministrului Transporturilor si Infrastructurii nr. 1.107/29.06.2012, a intrat in vigoare Ordonanta Guvernului nr. 6/25.01.2012 prin care au fost transpuse in legislatia nationala reglementarile Directivei 2010/48/UE a Parlamentului European - privind adaptarea la progresul tehnic si ale Directivei 2009/40/CE a Comisiei Europene - privind inspectia tehnica auto pentru autovehicule si remorcile acestora.

Aceste acte normative prevad faptul ca la nivelul Uniunii Europene, institutiile nationale de resort in domeniul inspectiei tehnice auto si al sigurantei rutiere trebuie sa elibereze un certificat bilingv (in cazul Romaniei, in limba romana si engleza) - armonizat la nivelul intregului spatiu comunitar ca forma si continut - care sa ateste efectuarea inspectiei tehnice periodice. Practic, acest certificat nu va inlocui anexa specifica a certificatului de inmatriculare, in care erau evidentiate pana acum inspectiile tehnice efectuate, ci este un document complementar care va fi eliberat in mod gratuit de catre Registrul Auto Roman.

Acest nou certificat ITP devine obligatoriu pentru detinatorii autovehiculelor care circula pe teritoriul Uniunii Europene si care au efectuat ultima inspectie tehnica periodica dupa data de 31 decembrie 2013. Cei carora nu le-a expirat ultima inspectie, efectuata anterior acestei date, pot circula in continuare cu anexa veche a certificatului de inmatriculare, fara a suferi sanctiuni. Totusi, pentru a evita orice neintelegere sau neplacere in relatia cu autoritatile de control din celelalte tari membre ale Uniunii Europene, autoritatile romane recomanda detinatorilor auto sa solicite eliberarea acestui nou certificat inainte de deplasarea peste hotare, chiar in situatia in care ultima inspectie (anterioara datei de 31.12.2013) este inca valabila.
Altfel, celorlalti detinatori auto, care nu intentioneaza sa efectueze deplasari in afara tarii, acest certificat le va fi eliberat in mod automat odata cu efectuarea urmatoarei inspectii tehnice periodice.